Skip links en inhoudsopgave

Uitleg schaalbare driehoeken zonder gebruik van een afbeelding

Laatst aangepast: .

Zestien driehoeken gemaakt met alleen css en html.

Korte omschrijving

Alle driehoeken bestaan alleen uit css en html. Er worden geen afbeeldingen gebruikt. Alle driehoeken kunnen zonder kwaliteitsverlies van grootte veranderen bij zoomen en/of een andere lettergrootte.

BELANGRIJK

Deze uitleg hoort bij het voorbeeld dat in de download zit. Het voorbeeld uit de download verschilt iets van het voorbeeld hier op de site. In de download ontbreekt bijvoorbeeld de navigatie voor de site. Ook in de kopregels zit vaak wat verschil. Daarnaast kunnen er nog andere (meestal kleine) verschillen zijn.

Als je deze uitleg leest naast de broncode van het voorbeeld op de site, kan het dus bijvoorbeeld zijn dat 'n <h1> uit de css bij 'n <h2> uit de html hoort. Maar het gaat niet om hele grote, fundamentele afwijkingen.

Als je dit lastig vindt, kun je bovenaan de pagina de hele handel downloaden. In de download zit 'n voorbeeld dat wel naadloos aansluit op de uitleg in de download.

Als je deze handleiding graag uitprint (zonde van het bos), gebruik dan de pdf in de download. Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor printen, de pdf kan wel makkelijk worden geprint.

Alles op deze site kan vrij worden gebruikt, met drie beperkingen:

* Je gebruikt het materiaal op deze site volledig op eigen risico. Het kan prima zijn dat er fouten in de hier verstrekte info zitten. Voor eventuele schade die door gebruik van materiaal van deze site ontstaat, in welke vorm dan ook, zijn www.css-voorbeelden.nl en medewerkers daarvan op geen enkele manier verantwoordelijk.

* Deze uitleg wordt min of meer regelmatig bijgewerkt. Het is daarom niet toegestaan deze uitleg op welke manier dan ook te verspreiden, zonder daarbij duidelijk te vermelden dat de uitleg afkomstig is van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit is om te voorkomen dat er verouderde versies worden verspreid.

* Het kan zijn dat materiaal is gebruikt dat van anderen afkomstig is. Dat materiaal kan onder een bepaalde licentie vallen, waardoor het mogelijk niet onbeperkt gebruikt mag worden. Als dat zo is, wordt dat vermeld onder Inhoud van de download en licenties.

Een link naar www.css-voorbeelden.nl wordt trouwens altijd op prijs gesteld.

Alle code is geschreven in een afwijkende lettersoort en -kleur. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code), is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles vanwege de leesbaarheid in een gewone letter.)

Opmerkingen

Links in deze uitleg, vooral links naar andere sites, kunnen verouderd zijn. Op de pagina met links vind je steeds de meest recente links.

Dit voorbeeld is gemaakt op een systeem met Linux (Kubuntu). Daarbij is vooral gebruik gemaakt van Visual Studio Code, GIMP en Firefox met extensies. De pdf-bestanden zijn gemaakt met LibreOffice.

Vragen of opmerkingen? Fout gevonden? Ga naar het forum.

Achterliggend idee

Alle borders zichtbaar gemaakt.

Hoewel je dat normaal genomen niet zo vaak zult zien, eindigen borders van een blok-element niet in een rechte hoek. Twee aangrenzende borders vormen een hoek van 45°. In de afbeelding hiernaast is dit zichtbaar gemaakt door elke border een andere kleur te geven.

De borders hiernaast zijn behoorlijk breed en de bijbehorende <div> heeft geen hoogte en breedte. Daardoor grenzen de borders in het midden aan elkaar en vormt elke border een driehoek.

Als je nu drie van de vier borders doorzichtig maakt, dan houd je maar één zichtbare border over, die driehoekig is. Als je bijvoorbeeld de groene border wilt laten staan, dus een groene driehoek wilt maken, maak je de blauwe en de rode border doorzichtig. Daardoor zie je die niet meer.

De zwarte border kan in dat geval helemaal weg, waardoor de uiteindelijk zichtbare figuur bestaat uit de groene driehoek. In werkelijkheid is die driehoek een rechthoek, want de borders boven- en onderaan zijn ook nog aanwezig. Alleen zie je die niet, omdat ze doorzichtig zijn.

(In een vorige versie werden de rode en blauwe border niet doorzichtig gemaakt, maar kregen ze dezelfde kleur als het erachter zittende element. Dat was nodig, omdat Internet Explorer 6 transparent (doorzichtig) veranderde in zwart. Nu deze meest sadistische browser ooit niet meer wordt ondersteund, kan gewoon transparent worden gebruikt.)

De twee driehoeken aan de linkerkant van elke serie hebben maten in em, en de twee driehoeken rechts in px. Daardoor veranderen de driehoeken links van grootte bij zoomen én bij een andere lettergrootte, maar de driehoeken rechts veranderen alleen bij zoomen van grootte.

De code aanpassen aan je eigen ontwerp

Toegankelijkheid en zoekmachines

De tekst in dit hoofdstukje is een algemene tekst, die voor elke pagina geldt. Eventueel specifiek voor dit voorbeeld geldende problemen en eventuele aanpassingen om die problemen te voorkomen staan bij Bekende problemen (en oplossingen).

Toegankelijkheid (in het Engels 'accessibility') is belangrijk voor bijvoorbeeld blinden die een schermlezer gebruiken, of voor motorisch gehandicapte mensen die moeite hebben met het bedienen van een muis. Een spider van een zoekmachine (dat is het programmaatje dat de site indexeert voor de zoekmachine) is te vergelijken met een blinde. Als je je site goed toegankelijk maakt voor gehandicapten, is dat gelijk goed voor een hogere plaats in een zoekmachine. Dus als je 't niet uit sociale motieven wilt doen, kun je 't uit egoïstische motieven doen.

(Op die plaats in de zoekmachine heb je maar beperkt invloed. De toegankelijkheid van je site is maar één van de factoren, maar zeker niet onbelangrijk.)

Als je bij het maken van je site al rekening houdt met toegankelijkheid, is dat nauwelijks extra werk. 't Is ongeveer te vergelijken met inbraakbescherming: doe dat bij 'n nieuw huis en 't is nauwelijks extra werk, doe 't bij 'n bestaand huis en 't is al snel 'n enorme klus.

Enkele tips die helpen bij toegankelijkheid:

Getest in

Laatst gecontroleerd op 2 januari 2012.

Onder dit kopje staat alleen maar, hoe en waarin is getest. Alle eventuele problemen, ook die met betrekking tot zoomen, lettergroottes, toegankelijkheid, uit staan van JavaScript en/of css, enzovoort staan iets hieronder bij Bekende problemen (en oplossingen). Het is belangrijk dat deel te lezen, want uit een test kan ook prima blijken dat iets totaal niet werkt!

Dit voorbeeld is getest op de volgende systemen:

Desktopcomputers

Linux (Kubuntu 20.04 LTS, 'Focal Fossa') (2560 x 1080 px, resolution: 96 ppi):
Firefox, Google Chrome en Vivaldi, in grotere en kleinere browservensters.

In Vivaldi is ruimtelijke navigatie ('Spatial Navigation') getest.

Laptops

Windows 10 (1600 x 900 px, resolution: 106 ppi):
Firefox, Google Chrome en Edge, in grotere en kleinere browservensters.

OS X 11.7.2 ('Big Sur') (1440 x 900 px, resolution: 96 ppi, device-pixel-ratio: 1):
Firefox, Safari, Google Chrome en Microsoft Edge, in grotere en kleinere browservensters.

Tablets

iPad met iOS 12.5.6 (2048 x 1536 px, device-pixel-ratio: 2:
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

iPad met iOS 13.3 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPad met iPadOS 16.2 (2160 x 1620 px, 264 ppi):
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

Android 6.0 ('Marshmallow') (1920 x 1200 px, resolution: 224 ppi):
Samsung Internet, Firefox en Chrome (alle portret en landschap).

Android 8.1 ('Oreo') (1920 x 1200 px, resolution: 218 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Android 12 (2000 x 1200 px, resolution: 225 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Smartphones

iPhone 7 met iOS 12.4 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPhone 8 met iOS 13.3 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPhone met iOS 15.7.2 (1334 x 750 px, 326 ppi):
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

Android 7.0 ('Nougat') (1280 x 720 px, resolution: 294 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Android 9.0 ('Pie') (1920 x 1080 px, resolution: 424 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Er is op de aan het begin van dit hoofdstukje genoemde controledatum getest in de meest recente versie van de browser, die op het betreffende besturingssysteem kon draaien. Het aantal geteste browsers en systemen is al tamelijk fors, en als ook nog rekening gehouden moet worden met (zwaar) verouderde browsers, is het gewoon niet meer te doen. Surfen met een verouderde browser is trouwens vragen om ellende, want updates van browsers hebben heel vaak met beveiligingsproblemen te maken.

In- en uitzoomen en - voor zover de browser dat kan - een kleinere en grotere letter zijn ook getest. Er is ingezoomd en vergroot tot zover de browser kan, maar niet verder dan 200%.

Er is getest met behulp van muis en toetsenbord, behalve op iOS, iPadOs en Android, waar een touchscreen is gebruikt. Op Windows 10 is getest met touchscreen, touchpad, toetsenbord, muis, en - waar dat zinvol was - op een combinatie daarvan. Op OS X 11.7.1 is getest met (een combinatie van) toetsenbord, touchpad en muis.

Als in een voorbeeld JavaScript is gebruikt, is ook getest of het werkt zonder JavaScript. Dat is alleen gedaan in de browsers, waarin in de instellingen JavaScript kan worden uitgeschakeld.

Ook is getest zonder css en - als afbeeldingen worden gebruikt - zonder afbeeldingen.

Schermlezers en dergelijke

Naast deze 'gewone' browsers is ook getest in Lynx, WebbIE, NVDA, TalkBack, VoiceOver en Verteller.

Lynx is een browser die alleen tekst laat zien en geen css gebruikt. Er is getest op Linux.

WebbIE. is een browser die gericht is op mensen met een handicap. Er is getest op Windows 10.

NVDA is een schermlezer, zoals die door blinden wordt gebruikt. Er is getest op Windows 10 in combinatie met Firefox.

TalkBack is een in Android ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Chrome op Android 6.0, 7.0, 8.1, 9 en 12

VoiceOver is een in iOS en OS X ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Safari op iOS 12.5.6 en 15.7.2, iPadOS 16.2 en OS X 11.7.1.

Verteller (Narrator) is een in Windows 10 ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Edge.

(Voor de bovenstaande programma's zijn links naar sites met uitleg en dergelijke te vinden op de pagina met links onder Toegankelijkheid → Schermlezers, tekstbrowsers, en dergelijke.)

Als het voorbeeld in deze programma's toegankelijk is, zou het in principe toegankelijk moeten zijn in alle aangepaste browsers en dergelijke. En dus ook voor zoekmachines, want een zoekmachine is redelijk vergelijkbaar met een blinde.

Eventuele problemen in schermlezers (en eventuele aanpassingen om die te voorkomen) staan iets hieronder bij Bekende problemen (en oplossingen).

Alleen op de hierboven genoemde systemen en browsers is getest. Er is dus niet getest op bijvoorbeeld 'n Blackberry. Er is een kans dat dit voorbeeld niet (volledig) werkt op niet-geteste systemen en apparaten. Om het wel (volledig) werkend te krijgen, zul je soms (kleine) wijzigingen en/of (kleine) aanvullingen moeten aanbrengen, bijvoorbeeld met JavaScript.

Er is ook geen enkele garantie dat iets werkt in een andere tablet of smartphone dan hierboven genoemd, omdat fabrikanten in principe de software kunnen veranderen. Dit is anders dan op de desktop, waar browsers altijd (vrijwel) hetzelfde werken, zelfs op verschillende besturingssystemen. Iets wat in Samsung Internet op Android werkt, zal in de regel overal werken in die browser, maar een garantie is er niet. De enige garantie is het daadwerkelijk testen op een fysiek apparaat. En aangezien er duizenden mobiele apparaten zijn, is daar geen beginnen aan.

De html is gevalideerd met de html-validator, de css met de css-validator van w3c. Als om een of andere reden niet volledig gevalideerd kon worden, wordt dat bij Bekende problemen (en oplossingen) vermeld.

Nieuwe browsers worden pas getest, als ze uit het bèta-stadium zijn. Anders is er 'n redelijke kans dat je tegen 'n bug zit te vechten, die voor de uiteindelijke versie nog gerepareerd wordt.

Dit voorbeeld is alleen getest in de hierboven met name genoemde browsers. Vragen over niet-geteste browsers kunnen niet worden beantwoord, en het melden van fouten in niet-geteste browsers heeft ook geen enkel nut. (Melden van fouten, problemen, enzovoort in wel geteste browsers: graag! Dat kan op het forum.)

Bekende problemen (en oplossingen)

Waarop en hoe is getest, kun je gelijk hierboven vinden bij Getest in.

Als je hieronder geen oplossing vindt voor een probleem dat met dit voorbeeld te maken heeft, kun je op het forum proberen een oplossing te vinden voor je probleem. Om forumspam te voorkomen, moet je je helaas wel registreren, voordat je op het forum een probleem kunt aankaarten.

Bij toegankelijkheid is er vaak geen goed onderscheid te maken tussen oplossing en probleem. Zonder (heel simpele) aanpassingen heb je vaak 'n probleem, en omgekeerd. Daarom staan wat betreft toegankelijkheid aanpassingen en problemen hier bij elkaar in dit hoofdstukje.

Voor zover van toepassing wordt eerst het ontbreken van JavaScript, css en/of afbeeldingen besproken. Vervolgens problemen en aanpassingen met betrekking tot toegankelijkheid voor specifieke groepen bezoekers, zoals zoomen en andere lettergrootte, Tab-toets, tekstbrowsers en schermlezers. Als laatste volgen de overige problemen in één of meer specifieke browsers.

Als in een onderdeel geen problemen aanwezig zijn, staat in een smal groen kadertje 'Geen problemen'. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms geen problemen, maar alleen aanpassingen. Ook in dat geval staat bovenaan in een smal groen kadertje 'Geen problemen'. Daaronder staan dan de aanpassingen.

Als in een onderdeel één of meer problemen worden besproken, staat van elk probleem in een breed rood kadertje een korte samenvatting daarvan.

Als bij het probleem een oplossing wordt gegeven, staat de samenvatting in een rode stippellijn. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms, naast de opgeloste problemen, ook aanpassingen. In dat geval staan staan die aanpassingen boven de kadertjes met opgeloste problemen.

Als bij het probleem geen oplossing is gevonden, staat de samenvatting in een rode ononderbroken lijn. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms, naast de problemen, ook aanpassingen. In dat geval staan staan die aanpassingen boven de kadertjes met problemen.

Zonder JavaScript

Geen problemen.

Omdat JavaScript niet wordt gebruikt, maakt het niets uit of JavaScript aan- of uitstaat.

Zonder css

Geen problemen.

Alleen zie je de driehoeken niet, omdat deze volledig met behulp van css zijn gemaakt.

Gebruikers Tab-toets

Geen problemen.

Omdat de html nergens is aangepast, heeft dit voorbeeld geen enkele invloed op het gebruik van de Tab-toets.

Tekstbrowsers

Geen problemen.

Omdat de tekstbrowsers WebbIE en Lynx alleen tekst tonen, zie je in deze browsers bij gebrek aan tekst helemaal niets.

Om toch duidelijk te maken, wat de bedoeling is van deze pagina, is een <h1> toegevoegd met een korte omschrijving. Deze staat onzichtbaar buiten het scherm, maar wordt wel getoond door deze tekstbrowsers.

Schermlezers

Geen problemen.

Deze constructie beïnvloedt op geen enkele manier het gebruik van schermlezers. Bij gebrek aan tekst wordt er (behalve mogelijk de titel van de pagina) niets voorgelezen.

Om toch duidelijk te maken, wat de bedoeling is van deze pagina, is een <h1> toegevoegd met een korte omschrijving. Deze staat onzichtbaar buiten het scherm, maar wordt wel gewoon voorgelezen door schermlezers.

Een iets uitgebreider verhaal is te vinden bij h1.

Zoomen en andere lettergrootte

Geen problemen.

Omdat geen afbeeldingen zijn gebruikt, maar borders, kunnen de driehoeken zonder enig kwaliteitsverlies oneindig worden vergroot.

Wijzigingen

Alleen grotere wijzigingen worden hier vermeld, geen dingen als een link die is geüpdatet.

:

Nieuw opgenomen.

13 januari 2023:

Volledig herschreven. Belangrijkste wijzigingen:

Inhoud van de download en licenties

De inhoud van deze download kan vrij worden gebruikt, met drie beperkingen:

* Sommige onderdelen die van 'n andere site of zo afkomstig zijn, vallen mogelijk onder een of andere licentie. Dat is hieronder bij het betreffende onderdeel te vinden.

* Je gebruikt het materiaal uit deze download volledig op eigen risico. Het kan prima zijn dat er fouten in de hier verstrekte code en dergelijke zitten. Voor eventuele schade die door gebruik van materiaal uit deze download ontstaat, in welke vorm dan ook, zijn www.css-voorbeelden.nl en medewerkers daarvan op geen enkele manier verantwoordelijk.

* Dit voorbeeld (en de bijbehorende uitleg en dergelijke) wordt min of meer regelmatig bijgewerkt. Het is daarom niet toegestaan dit voorbeeld (en de bijbehorende uitleg en dergelijke) op welke manier dan ook te verspreiden, zonder daarbij duidelijk te vermelden dat voorbeeld, uitleg, en dergelijke afkomstig zijn van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit is om te voorkomen dat er verouderde versies worden verspreid.

Een link naar www.css-voorbeelden.nl wordt trouwens altijd op prijs gesteld.

figuren-059-dl.html: de pagina met het voorbeeld.

figuren-059.pdf: deze uitleg (aangepast aan de inhoud van de download).

figuren-059-inhoud-download-en-licenties.txt: een kopie van de tekst onder dit kopje (Inhoud van de download en licenties).

059-css-dl:

figuren-059-dl.css: stylesheet voor figuren-059-dl.html.

HTML

De code is geschreven in een afwijkende lettersoort. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code), is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles in een gewone letter vanwege de leesbaarheid.)

In de html hieronder wordt alleen de html besproken, waarover iets meer is te vertellen. Een <h1> bijvoorbeeld wordt in de regel niet genoemd, omdat daarover weinig interessants valt te melden. (Als bijvoorbeeld het uiterlijk van de <h1> wordt aangepast met behulp van css, staat dat verderop bij de bespreking van de css.)

Zaken als een doctype en charset hebben soms wat voor veel mensen onbekende effecten, dus daarover wordt hieronder wel een en ander geschreven.

<!doctype html>

Een document moet met een doctype beginnen om weergaveverschillen tussen browsers te voorkomen. Zonder doctype is de kans op verschillende (en soms volkomen verkeerde) weergave tussen verschillende browsers heel erg groot.

Geldige doctypes vind je op www.w3.org/QA/2002/04/valid-dtd-list.

Gebruik het volledige doctype, inclusief de eventuele url, anders werkt het niet goed.

Het hier gebruikte doctype is dat van html5. Dit kan zonder enig probleem worden gebruikt: het werkt zelfs in Internet Explorer 6.

<html lang="nl">

Het attribuut lang="nl" bij <html> geeft aan dat de pagina in het Nederlands is. De taal is van belang voor schermlezers, automatisch afbreken, automatisch genereren van aanhalingstekens, juist gebruik van decimale punt of komma, en dergelijke.

<meta charset="utf-8">

Zorgt dat de browser letters met accenten en dergelijke goed kan weergeven.

utf-8 is de beste charset (tekenset), omdat deze alle talen van de wereld (en nog heel veel andere extra tekens) bestrijkt, maar toch niet meer ruimte inneemt voor de code, dan nodig is. Als je utf-8 gebruikt, hoef je veel minder entiteiten (&auml; en dergelijke) te gebruiken, maar kun je bijvoorbeeld gewoon ä gebruiken.

Deze regel moet zo hoog mogelijk komen te staan, als eerste regel binnen de <head>, omdat hij anders door sommige browsers niet wordt gelezen.

In html5 hoeft deze regel niet langer te zijn, dan wat hier staat.

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

Mobiele apparaten variëren enorm in grootte. En dat is een probleem. Sites waren, in ieder geval tot enkele jaren geleden, gemaakt voor desktopbrowsers. En die hebben, in vergelijking met bijvoorbeeld een smartphone, heel brede browservensters. Hoe moet je op 'n smartphone een pagina weergeven, die is gemaakt voor de breedte van een desktop? Je kunt natuurlijk wachten tot álle sites zijn omgebouwd voor smartphones, tablets, enzovoort, maar dan moet je waarschijnlijk heel erg lang wachten.

Mobiele browsers gokken erop dat een pagina een bepaalde breedte heeft. Safari voor mobiel bijvoorbeeld gaat ervan uit dat een pagina 980 px breed is. De pagina wordt vervolgens zoveel versmald dat hij binnen het venster van het apparaat past. Op een iPhone wordt de pagina dus veel smaller dan op een iPad. Vervolgens kan de gebruiker inzoomen op het deel van de pagina dat deze wil zien.

Dit betekent ook dat bij het openen van de pagina de tekst meestal heel erg klein wordt weergegeven. (Meestal, want niet alle browsers en apparaten doen het op dezelfde manier.) Niet erg fraai, maar bedenk maar 'ns 'n betere oplossing voor bestaande sites.

Nieuwe sites of pagina's kunnen echter wel rekening houden met de veel kleinere vensters van mobiele apparaten. In dit voorbeeld bijvoorbeeld wordt het aantal driehoeken op één regel aangepast aan de breedte van het venster.

Maar die stomme mobiele browser weet dat niet, dus die gaat ervan uit dat ook deze pagina 980 px breed is, en verkleint die dan. Dat is ongeveer even behulpzaam als de gedienstige kelner die behulpzaam de stoel naar achteren trekt, net als jij wilt gaan zitten.

Om de door de browser aangeboden hulp vriendelijk maar beslist te weigeren, wordt deze tag gebruikt. Hiermee geef je aan dat de pagina is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

De kreet width=device-width zegt tegen de mobiele browser dat de breedte van de weer te geven pagina gelijk is aan de breedte van het apparaat. Als een iPad in portretstand bijvoorbeeld 768 px breed is, wordt de pagina ook 768 px breed.

Er staat nog een tweede deel in de tag: initial-scale=1. Sommige mobiele apparaten zoomen een pagina gelijk in of uit. Ook weer in een poging behulpzaam te zijn. Ook dat is hier niet nodig. Er is ook een instructie om zoomen helemaal onmogelijk te maken, maar die wordt niet gebruikt. De bezoeker kan zelf nog gewoon zoomen, wat belangrijk is voor mensen die wat slechter zien.

CSS

De code is geschreven in een afwijkende lettersoort. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code) is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles in een gewone letter vanwege de leesbaarheid.)

Technisch gezien is er geen enkel bezwaar om de css in de stylesheet allemaal achter elkaar op één regel te zetten:

div#header-buiten {position: absolute; right: 16px; width: 100%; height: 120px; background: yellow;} div p {margin-left 16px; height: 120px; text-align: center;}

Maar als je dat doet, garandeer ik je hele grote problemen, omdat het volstrekt onoverzichtelijk is. Beter is het om de css netjes in te laten springen:

              div#header-buiten {
		position: absolute;
		right: 16px;
		width: 100%;
		height: 120px;
		background: yellow;
	}

	div p {
		margin-left: 16px;
		height: 120px;
		text-align: center;
	}

Hiernaast is het heel belangrijk voldoende commentaar (uitleg) in de stylesheet te schrijven. Op dit moment weet je waarschijnlijk (hopelijk...), waarom je iets doet. Maar over vijf jaar kan dat volstrekt onduidelijk zijn. Op deze site vind je nauwelijks commentaar in de stylesheets, maar dat heeft een simpele reden: deze uitleg is in feite één groot commentaar.

Op internet zelf is het goed, als de stylesheet juist zo klein mogelijk is. Dus voor het uploaden kun je normaal genomen het beste het commentaar weer verwijderen. Veel mensen halen zelfs alles wat overbodig is weg, voordat ze de stylesheet uploaden. Inspringingen bijvoorbeeld zijn voor mensen handig, een computer heeft ze niet nodig.

Je hebt dan eigenlijk twee stylesheets. De uitgebreide versie waarin je dingen uitprobeert, verandert, enzovoort, met commentaar, inspringingen, en dergelijke. Dat is de mensvriendelijke versie. Daarnaast is er dan een stylesheet die je op de echte site gebruikt: een gecomprimeerde versie.

Dat comprimeren kun je met de hand doen, maar er bestaan ook hulpmiddelen voor. Op de pagina met links kun je onder het kopje Gereedschap → Snelheid, testen, gzip, comprimeren (inclusief theorie) links naar sites vinden, waar je bestanden kunt comprimeren.

(Stylesheets op deze site zijn niet gecomprimeerd. Omdat het vaak juist om de css gaat, kunnen mensen dan zonder al te veel moeite de css bekijken.)

/* tekst-057-dl.css */

Om vergissingen te voorkomen is het een goede gewoonte bovenaan het stijlbestand even de naam neer te zetten. Voor je het weet, zit je anders in het verkeerde bestand te werken.

body

Het element waarbinnen de hele pagina staat. Veel instellingen die hier worden opgegeven, worden geërfd door de nakomelingen van <body>. Ze gelden voor de hele pagina, tenzij ze later worden gewijzigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lettersoort, de lettergrootte en de voorgrondkleur.

background: #ff9;

Achtergrond 'n kleurtje geven.

color: black;

Voorgrondkleur zwart. Dit is onder andere de kleur van de tekst.

Hoewel dit de standaardkleur is, wordt deze toch specifiek opgegeven. Hierboven is een achtergrondkleur opgegeven. Sommige mensen hebben zelf de voorgrond‑ en/of achtergrondkleur veranderd, bijvoorbeeld omdat ze slecht kleuren kunnen onderscheiden. Als nu de achtergrondkleur wordt veranderd, maar niet de voorgrondkleur, loop je het risico dat tekstkleur en achtergrondkleur te veel op elkaar gaan lijken.

Door beide op te geven, is redelijk zeker dat achtergrond- en tekstkleur genoeg van elkaar blijven verschillen. Als de gebruiker !important heeft gebruikt in een eigen stylesheet, is er nog niets aan de hand, want dan veranderen achtergrond- en voorgrondkleur geen van beide.

font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;

Als Arial is geïnstalleerd op de machine van de bezoeker, wordt deze gebruikt, anders Helvetica. Als die ook niet wordt gevonden, wordt in ieder geval een schreefloze letter (zonder dwarsstreepjes) gebruikt.

font-size: 110%;

Iets groter dan standaard. 't Zal de leeftijd zijn, maar ik vind de standaardgrootte wat te klein.

Als eenheid wordt de relatieve eenheid % gebruikt, omdat bij gebruik van een absolute eenheid zoals px niet alle browsers de lettergrootte kunnen veranderen. Zoomen kan wel altijd, ongeacht welke eenheid voor de lettergrootte wordt gebruikt.

margin: 0;

Slim om te doen vanwege verschillen tussen browsers.

h1

Alle <h1>'s. Dat is er maar één: de belangrijkste kopregel.

Op deze pagina is helemaal geen enkele tekst aanwezig. Schermlezers kunnen daardoor helemaal niets voorlezen (behalve – afhankelijk van instellingen – de titel van de pagina), en tekstbrowsers tonen helemaal niets. Daarom is voor deze browsers een regel tekst toegevoegd met een korte omschrijving van de pagina.

Die regel staat links buiten het scherm gepositioneerd, waardoor de lay-out niet wordt verstoord. Tekstbrowsers tonen de regel echter gewoon, en schermlezers lezen hem gewoon voor.

De korte beschrijving staat binnen een <h1>, omdat schermlezers van <h> naar <h> kunnen springen. Dat is een snelle manier om een overzicht van de pagina te krijgen, die door veel gebruikers van schermlezers wordt gebruikt. Als de beschrijving in een gewone <p> of zoiets zou worden gezet, zou de beschrijving bij dat van <h> naar <h> springen worden gemist.

position: absolute;

Om het element op een bepaalde plaats neer te kunnen zetten.

Er wordt gepositioneerd ten opzichte van het 'containing block'. Dat is de eerste voorouder die zelf een bepaalde eigenschap heeft, zoals een andere positie dan statisch. Als zo'n voorouder er niet is, zoals hier het geval is, wordt gepositioneerd ten opzichte van het venster van de browser.

left: -20000px;

Ver links buiten het scherm neerzetten.

s

#red, #green, #blue, #black

De elementen met id="red", id="green", id="blue" en id="black". Dit zijn vier <div>'s, met binnen elke <div> vier driehoeken van dezelfde kleur. Hierdoor is het makkelijker de driehoeken enigszins fatsoenlijk op het scherm te plaatsen. Voor de driehoeken zelf heeft dit geen enkele betekenis, het gaat alleen om de plaats op het scherm.

text-align: center;

De binnen deze vier <div>'s zittende <div>'s met de driehoeken worden hieronder bij div div met display: inline-block; veranderd van blok-elementen naar een soort kruising van een inline- en een blok-element. Hierdoor gedragen ze zich, wat centreren betreft, als gewone tekst. De makkelijkste manier om de driehoeken horizontaal te centeren is dan ook net als met gewone tekst: text-align: center;.

Een <div> is een blok-element en wordt daarom normaal genomen automatisch even breed als z'n ouder. Die ouder is hier <main>, ook een blok-element. <main> wordt daarom normaal genomen ook weer even breed als ouder <body>, ook een blok-element. <body> wordt normaal genomen dan ook weer even breed als ouder <html>. Omdat <html> het buitenste element is, wordt dit normaal genomen even breed als het venster van de browser.

Uiteindelijk worden deze vier <div>'s dus altijd even breed als het venster van de browser, ongeacht de breedte van het venster. De weer binnen deze <div>'s zittende <div>'s met de driehoeken worden, net als gewone tekst, daardoor uiteindelijk horizontaal gecentreerd binnen het venster. Als het venster te smal is om vier driehoeken naast elkaar weer te geven, wordt het teveel nu net als bij gewone tekst op de volgende regel gezet.

div div

Alle <div>'s die binnen een andere <div> staan. Dit zijn hier alleen de <div>'s met de driehoeken. Dat geeft de mogelijkheid om 'n paar instellingen die voor al deze divs hetzelfde zijn hier in één keer op te geven.

display: inline-block;

Een <div> is van zichzelf een blok-element en komt daarom op een nieuwe regel te staan. Bovendien wordt een blok-element normaal genomen automatisch even breed als de ouder ervan. Maar elke <div> op een nieuwe regel zou een heel lange en heel smalle pagina opleveren. En de truc met de driehoeken werkt alleen, als de <div> geen breedte heeft.

Je kunt de <div>'s met display: inline; veranderen in 'n inline-element, dan zijn bovenstaande problemen opgelost. Maar een inline-element kun je weer niet probleemloos aan alle kanten een border geven, en dat is nodig om de driehoeken te tonen.

Een inline-block is een soort kruising tussen een inline- en een blok-element. Het komt niet op een nieuwe regel te staan en heeft geen breedte (als je er geen tekst of zo in zet), maar kan wel probleemloos aan alle kanten een border krijgen.

vertical-align: top;

Hier gelijk boven zijn de <div>'s veranderd van blok-elementen in inline-blok-elementen. De verticale plaats van een inline-blok-element kan worden geregeld met vertical-align Met top worden ze allemaal op gelijke hoogte aan de bovenkant van de regel neergezet.

margin: 20px 5px 0;

Omdat voor links geen waarde is opgegeven, krijgt links automatisch dezelfde waarde als rechts. Hier staat dus eigenlijk 20px 5px 0 5px in de volgorde boven – rechts – onder – links.

Aan de bovenkant een marge van 20 px, links en rechts 5 px . Dit zorgt voor wat afstand tussen de verschillende <div>'s met de driehoeken.

#red-1

Voor dit element is eerder css opgegeven. Deze wordt binnen dit blokje herhaald in de volgorde, waarin deze in de stylesheet staat, zodat alles hier overzichtelijk bij elkaar staat.

div div {display: inline-block; vertical-align: top; margin: 20px 5px 0;}

Het element met id="red-1". De div die de eerste rode driehoek vormt.

border-top: red solid 3em; Alle borders zichtbaar gemaakt.

Op de afbeelding hiernaast zijn alle borders zichtbaar gemaakt. Rood is de border aan de bovenkant, groen de border rechts en blauw de border links. Aan de onderkant is geen border.

Omdat borders die aan elkaar grenzen een hoek in verstek krijgen (een schuine hoek), ontstaan driehoeken. Door de blauwe en groene border doorzichtig te maken, blijft uiteindelijk alleen de rode driehoek zichtbaar.

Als eenheid wordt de relatieve eenheid em gebruikt, zodat de breedte mee verandert met de lettergrootte. De eenheid em is gebaseerd op de lettergrootte van het element. Ook al is geen tekst aanwezig, elk element heeft toch een lettergrootte. Omdat de em is gebaseerd op die lettergrootte, verandert de grootte van de driehoek mee met de lettergrootte.

Bij gebruik van een absolute eenheid zoals px verandert de grootte van de driehoek niet mee met lettergrootte. Zoomen kan wel altijd, ongeacht welke eenheid wordt gebruikt.

border-right: transparent solid 3em;

Dit is op de afbeelding hierboven de groene driehoek. Dit is een gewone border met een breedte van 3 em. Aan de bovenkant raakt deze border de rode border, die ook 3 em breed is. Omdat beide borders even breed zijn, wordt de hoek tussen de rode en de groene border wordt gelijk verdeeld: allebei 45°.

Aan de onderkant is geen border, daarom heeft de border daar gewoon een rechte hoek.

Door de groene border doorzichtig te maken, is deze niet te zien. Maar hij is er dus wel degelijk. In feite is de driehoek dus helemaal geen driehoek, maar een rechthoek.

Waarom als eenheid em wordt gebruikt, staat gelijk hierboven bij border-top.

border-bottom: none;.

Aan de onderkant geen border. Omdat dit de standaardwaarde is, kun je deze regel eigenlijk gewoon weglaten. Maar voor de duidelijkheid worden bij elke driehoek toch vier borders opgegeven. Hierdoor is makkelijker te zien, hoe deze truc werkt.

border-left: transparent solid 3em;

Dit is op de afbeelding hierboven de blauwe driehoek. Dit is een gewone border met een breedte van 3 em. Aan de bovenkant raakt deze border de rode border, die ook 3 em breed is. Omdat beide borders even breed zijn, wordt de hoek tussen de rode en de blauwe border wordt gelijk verdeeld: allebei 45°.

Door de blauwe border doorzichtig te maken, is deze niet te zien. Maar hij is er dus wel degelijk. In feite is de driehoek dus helemaal geen driehoek, maar een rechthoek.

Aan de onderkant is geen border, daarom heeft de border daar gewoon een rechte hoek.

Waarom als eenheid em wordt gebruikt, staat iets hierboven bij border-top.

#red-2

{border-top: red solid 6em; border-right: transparent solid 5em; border-bottom: none; border-left: transparent solid 3em;}

Voor dit element is eerder css opgegeven. Deze wordt binnen dit blokje herhaald in de volgorde, waarin deze in de stylesheet staat, zodat alles hier overzichtelijk bij elkaar staat.

div div {display: inline-block; vertical-align: top; margin: 20px 5px 0;}

Het element met id="red-2". De div die de tweede rode driehoek vormt.

Dit werkt precies hetzelfde als de eerste rode driehoek #red-1, alleen zijn de maten anders, waardoor de driehoek niet rechthoekig is.

#red-3

{border-top: red solid 40px; border-right: none; border-bottom: none; border-left: transparent solid 40px;}

Voor dit element is eerder css opgegeven. Deze wordt binnen dit blokje herhaald in de volgorde, waarin deze in de stylesheet staat, zodat alles hier overzichtelijk bij elkaar staat.

div div {display: inline-block; vertical-align: top; margin: 20px 5px 0;}

Het element met id="red-3". De div die de derde rode driehoek vormt.

it werkt precies hetzelfde als de eerste rode driehoek #red-1, met twee verschillen: de maten zijn anders en als eenheid wordt niet em, maar px gebruikt. Hierdoor verandert de maat van deze driehoek alleen als wordt gezoomd en niet als alleen de lettergrootte wordt veranderd.

Alle andere driehoeken

Alle andere driehoeken zijn precies hetzelfde opgebouwd als de drie hierboven, alleen hebben ze 'n andere kleur en andere maten. De eerste twee driehoeken van elke kleur gebruiken als eenheid steeds em, de twee laatste px.