Hoe je hier het best een vraag kunt stellen

Vragen over html, css en aanverwante onderwerpen die met het maken van 'n site te maken hebben. In principe, vanwege tijdgebrek, alleen over code op deze site, maar je kunt natuurlijk altijd proberen...
Gesloten
Goeroeboeroe
Beheerder
Berichten: 257
Lid geworden op: zo 21 nov 2010, 02:08
Contacteer:

Hoe je hier het best een vraag kunt stellen

Bericht door Goeroeboeroe » zo 21 nov 2010, 03:18

Hieronder staan wat tips om je vraag zo goed mogelijk neer te zetten. Ook staat hier, hoe je je bericht kunt opmaken.

Algemeen
 • Zet een duidelijk onderwerp boven je vraag. 'Help, hij doet het niet' is niet genoeg bij de dokter, niet bij de fietsenmaker en hier ook niet.
 • Maak altijd een eigen onderwerp aan. De ervaring heeft geleerd, dat twee vragen nooit hetzelfde zijn. En twee verschillende vragen door elkaar beantwoorden leidt tot 'n complete chaos. Als je zeker weet dat je vraag precies hetzelfde is als 'n andere vraag, hoef je 'm dus niet te plaatsen, want dan kun je gewoon meelezen. Hoe dan ook: 'n vraag binnen 'n vraag van 'n ander wordt altijd verplaatst en levert dus alleen maar vertraging op.
  Aanvullende vragen bij de oorspronkelijke vraag, bijvoorbeeld omdat je iets niet begrijpt, zijn natuurlijk wel welkom.
 • Omschrijf het probleem zo duidelijk mogelijk. Je staat ervan te kijken, hoe vaak iets alleen wordt omschreven als: 'Het werkt niet zoals het hoort.' Helaas zijn de meeste mensen gezakt voor het examen gedachtenlezen, dus die weten niet, hoe het volgens jou hoort te werken.
 • Zeg in welke browser het probleem zich voordoet. Bij Internet Explorer moet je ook de versie vermelden, want de verschillende versies van de martelwerktuigen, pardon browsers, van Microsoft zijn in feite totaal verschillende browsers die dezelfde code vaak totaal verschillend weergeven.
 • Als het om 'n bepaald voorbeeld van deze site gaat, vermeld dan het driecijferige nummer van het voorbeeld. Dat nummer staat in (vrijwel) elke bestandsnaam die bij het voorbeeld hoort. Op die manier is de originele code snel te vinden.
 • Citeer 'n ander alleen als het nodig is. Als elk bericht steeds door iedereen volledig wordt herhaald, krijg je onwijs lange draden die totaal onleesbaar zijn.
Links, namen en zoekmachines
 • Pas op met het hier neerzetten van 'n link naar je site, of met het neerzetten van bijvoorbeeld een volledige bedrijfsnaam. Forums worden in het algemeen (zeer) goed geïndexeerd door zoekmachines. En Bloemisterij Bloemenliefde zou toch niet willen dat bij zoeken op de bloemisterij als eerste resultaat verschijnt: 'Ik ben onderhand in staat om al die kolerebloemen in de fik te steken, want de krengen vliegen alle kanten uit, behalve de goede.'
  Als je 't geen probleem vindt om hier gevonden te worden, kun je natuurlijk gewoon de volledige link, naam, enz. hier neerzetten.
 • Bloemisterij Bloemenliefde zou zich kunnen hernoemen tot Bloe mis te rij Bloe men lief de. Daar kan 'n zoekmachine geen chocola van maken (ook geen bloemenkrans, trouwens).
 • Een adres als bijvoorbeeld www.css-voorbeelden.nl wordt automatisch in een link veranderd. Dit kun je voorkomen door het in te voeren als www*css-voorbeelden*nl, of zoiets. (Wat mij betreft is de knop URL dan ook volkomen nutteloos, maar hij is niet simpel te verwijderen.)
 • Als je andere tekst dan de link zelf boven 'n link wilt zetten, kan dat als volgt:
  [url=https://www.css-voorbeelden.nl]Hier komt de tekst voor de link[/url]
  Misbruik hiervan voor flauwe grappen wordt absoluut niet op prijs gesteld!
Bijlagen en afbeeldingen
 • Het gebruik van bijlagen is heel simpel: die zijn niet toegestaan. Anders regent het hier zip-bestanden en dat kost vreselijk veel extra werk. Gewoon 'n link naar de code online of de code hier neerzetten.
 • 'n Afbeelding kun je toevoegen door hier 'n link naar die afbeelding neer te zetten. Daarvoor moet je afbeelding dus ergens online staan. Op bijvoorbeeld http://www.imageshack.us/ kun je gratis je afbeelding neerzetten.
  'n Link naar 'n afbeelding ziet er bijvoorbeeld zo uit:
  [img]http://img709.imageshack.us/img709/1112/001uke.jpg[/img]
  Je typt bovenstaande link in, maar bij lezing van je bericht zie je de afbeelding, niet de link.
 • Als de afbeelding te breed is, zie je maar 'n deel van de afbeelding. Houd daarbij ook rekening met kleinere schermen, dan waar je zelf op werkt, en met mensen die inzoomen (vergroten).
  Als er 'n kans is dat de afbeelding te breed is, zet de afbeelding dan onder 'n klikbare link:
  [URL=http://img709.imageshack.us/i/001uke.jpg/][IMG]http://img709.imageshack.us/img709/1112/001uke.jpg[/IMG][/URL]
  Ook hier verschijnt weer gewoon de afbeelding op de plaats van de link, maar als je er nu op klikt, opent de volledige afbeelding.
  Bovenstaande links worden automatisch door Imageshack aangemaakt. Andere sites waar je je afbeelding kunt neerzetten, zullen op 'n soortgelijke manier werken. Je kunt ook de knop Img gebruiken.
Code
 • Maak de code beschikbaar
  Zonder code moet je helderziende zijn om de oorzaak van 'n probleem te kunnen vinden. En helaas, dat zijn maar heel weinig mensen hier. Verreweg het best is een link naar waar de code online staat (maar lees eerst even wat hierboven onder Links, namen en zoekmachines staat). Dat werkt het makkelijkst en dus het snelst. Als dat om een of andere reden niet kan, zet dan hier de code zelf neer.
Een bericht opmaken
 • Een tag gebruiken
  Boven het tekstveld staat een serie knoppen. Als je tekst selecteert en daarna op 'n knop drukt, wordt de tussenliggende tekst tussen een begin- en een eindtag gezet. Waar de verschillende tags voor dienen kun je hieronder lezen.
  Je kunt de tags ook met de hand intypen, als je dat liever doet.
 • Code hier neerzetten
  Voor html en css wordt de tag code gebruikt: selecteer de code en klik op de knop Code boven het tekstveld.
 • Vet, cursief en onderstreept
  B geeft vette tekst, i cursief en u onderstreept.
 • Citeren van tekst
  Dit doe je met Quote. (Je kunt ook 'n ander bericht citeren door bij dat bericht op Citeer te klikken, dan staat de naam van de schrijver er ook automatisch bij.)
 • Lettergrootte en -kleur
  Kunnen worden ingesteld met de listbox onder Normaal en de knop Tekstkleur.
 • Geordende en ongeordende lijst
  List levert een ongeordende lijst op, net als <ul> in html.
  List=a of List=1 levert een geordende lijst op, net als <ol> in html. De 'a' zorgt voor letters, de '1' voor getallen.
  [*] geeft een lijst-item aan, net als <li> in html.
Printen, melden, wijzigen, verwijderen, enz.
 • Buiten wat hier al is genoemd, zijn er nog meer dingen mogelijk met 'n bericht. Als je over een van de knoppen hovert (er met de cursor boven gaat hangen), verschijnt 'n korte uitleg, waar de knop voor is.

Gesloten