Skip links en inhoudsopgave

Tekst uit een ander bestand invoegen met behulp van PHP - uitleg

Laatst aangepast: .

Pagina met tekst, waarbinnen tekst uit een ander bestand staat.

Korte omschrijving

Een tekst uit een extern bestand invoegen met behulp van PHP. Dit kan handig zijn, als eenzelfde tekst op meerdere pagina's of plaatsen voorkomt, want je hoeft die dan maar op één plaats te veranderen.

BELANGRIJK

Deze uitleg hoort bij het voorbeeld dat in de download zit. Het voorbeeld uit de download verschilt iets van het voorbeeld hier op de site. In de download ontbreekt bijvoorbeeld de navigatie voor de site. Ook in de kopregels zit vaak wat verschil. Daarnaast kunnen er nog andere (meestal kleine) verschillen zijn.

Als je deze uitleg leest naast de broncode van het voorbeeld op de site, kan het dus bijvoorbeeld zijn dat 'n <h1> uit de css bij 'n <h2> uit de html hoort. Maar het gaat niet om hele grote, fundamentele afwijkingen.

Als je dit lastig vindt, kun je bovenaan de pagina de hele handel downloaden. In de download zit 'n voorbeeld dat wel naadloos aansluit op de uitleg in de download.

Als je deze handleiding graag uitprint (zonde van het bos), gebruik dan de pdf in de download. Deze pagina is niet geoptimaliseerd voor printen, de pdf kan wel makkelijk worden geprint.

Alles op deze site kan vrij worden gebruikt, met drie beperkingen:

* Je gebruikt het materiaal op deze site volledig op eigen risico. Het kan prima zijn dat er fouten in de hier verstrekte info zitten. Voor eventuele schade die door gebruik van materiaal van deze site ontstaat, in welke vorm dan ook, zijn www.css-voorbeelden.nl en medewerkers daarvan op geen enkele manier verantwoordelijk.

* Deze uitleg wordt min of meer regelmatig bijgewerkt. Het is daarom niet toegestaan deze uitleg op welke manier dan ook te verspreiden, zonder daarbij duidelijk te vermelden dat de uitleg afkomstig is van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit is om te voorkomen dat er verouderde versies worden verspreid.

* Het kan zijn dat materiaal is gebruikt dat van anderen afkomstig is. Dat materiaal kan onder een bepaalde licentie vallen, waardoor het mogelijk niet onbeperkt gebruikt mag worden. Als dat zo is, wordt dat vermeld onder Inhoud van de download en licenties.

Een link naar www.css-voorbeelden.nl wordt trouwens altijd op prijs gesteld.

Alle code is geschreven in een afwijkende lettersoort en -kleur. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code), is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles vanwege de leesbaarheid in een gewone letter.)

Opmerkingen

Als je wilt testen of dit werkt, kan dat alleen op 'n server. Alleen 'n server ondersteunt PHP, 'n gewone thuiscomputer niet. Je moet dus online testen of 'n server op je computer installeren. Op de pagina met links vind je onder het kopje PHP → Overig links naar 'n server, die je op je eigen computer kunt installeren.

Links in deze uitleg, vooral links naar andere sites, kunnen verouderd zijn. Op de pagina met links vind je steeds de meest recente links.

Dit voorbeeld is gemaakt op een systeem met Linux (Kubuntu). Daarbij is vooral gebruik gemaakt van Visual Studio Code, GIMP en Firefox met extensies. De pdf-bestanden zijn gemaakt met LibreOffice.

Vragen of opmerkingen? Fout gevonden? Ga naar het forum.

Achterliggend idee

Als een stuk tekst regelmatig terugkomt, kan het vervelend worden als daarin iets gewijzigd moet worden. Je moet dan op tig plaatsen de tekst aanpassen. Als je 2343 pagina's hebt, kun je misschien ook wel iets leukers bedenken dan hetzelfde stuk tekst 2343 keer erin stoppen. (Om dan aan het eind te ontdekken dat er 'n typefout in zit, valse grinnik.)

In het verleden werd vaak gekozen voor frames gekozen om dit op te lossen. Het te herhalen deel, bijvoorbeeld een menu, wordt dan vanuit een apart bestand in een frame gestopt, zodat het bij een verandering maar op één plaats hoeft te worden veranderd.

Frames zijn voor dit doel echter een volstrekt verouderde techniek met heel veel nadelen. In html5 zijn ze niet meer toegestaan. Eén van die nadelen: bij het gebruik van frames stelt de browser de pagina samen uit een (groot) aantal andere bestanden. Voor zoekmachines, schermlezers, en dergelijke zijn al die bestanden aparte onderdelen: er zit geen verband tussen.

(Als je meer wilt weten over de nadelen van frames, kun je er op internet bergen informatie over vinden.)

Een betere oplossing is het, als het invoegen van bestanden al op de server gebeurt, helemaal buiten de browser om. Je kunt dan toch aparte bestanden gebruiken voor tekst, menu's, en dergelijke, die op meerdere pagina's terugkomen. De server voegt die verschillende bestanden samen tot één gewoon html-bestand, en dat wordt naar de browser gestuurd. De browser ziet dus één geheel, één pagina met html. En zoekmachines, schermlezers, en dergelijke dus ook.

In het verleden werd voor dit invoegen vaak SSI gebruikt: Server Side Includes. Dat was ook in de vorige versie van dit voorbeeld het geval. SSI is echter wat verouderd, tegenwoordig wordt vrij algemeen PHP gebruikt voor dit invoegen. PHP kan hetzelfde als SSI, maar het kan daarnaast nog veel en veel meer.

Bovendien ondersteunt niet elke server standaard nog SSI. Als dat niet het geval is, moet je je hoster bewegen SSI in te schakelen. PHP wordt vrijwel overal ondersteund, dus je kunt daarmee desgewenst probleemloos naar een andere hoster overstappen.

PHP voor invoegen heeft eigenlijk maar twee nadelen:

* De extensie van de pagina mag niet 'html' (of 'htm') zijn, maar moet PHP zijn. Zodat de server weet dat er PHP in de pagina aanwezig is. Als je dus later PHP gaat gebruiken, moet je de extensie veranderen van 'html' naar 'php'. En uiteraard ook links en dergelijke aanpassen. Wat nogal veel werk kan zijn.

* Je kunt PHP niet in een browser op een gewone computer testen. Eerst moet de PHP worden verwerkt, en dat kan alleen op een server. Dus je moet het bij je hoster testen, of zelf een server installeren. Dat installeren is vrij simpel. Op de pagina met links vind je onder het kopje PHP → Overig links naar 'n server, die je in je eigen computer kunt installeren.

De vorige versie van dit voorbeeld gebruikte nog SSI. Om dat te kunnen gebruiken, moest de extensie 'shtml' zijn. Die extensie is nu veranderd in 'php'. Dat was hier vrij weinig werk, maar als je 'n groot aantal pagina's moet aanpassen, kan dat natuurlijk nogal 'n klus zijn. Daarom kun je tegenwoordig beter gelijk voor PHP kiezen, en niet eerst voor SSI. Als je dan later de meer uitgebreide mogelijkheden van PHP wilt gebruiken, hoef je niet alle pagina's, links, enzovoort aan te passen.

Op de plaats waar het bestand moet worden ingevoegd, zet je 'n speciale opdracht voor de server:

<?php include "pad-naar-bestand/naam-van-bestand.txt"?>

Dit wordt dan door de server vervangen door het bestand dat tussen de aanhalingstekens achter include staat. Van de hele regel tussen <? en ?> vind je helemaal niets meer terug, die wordt vervangen door de letterlijke inhoud van het in te voegen bestand.

Omdat de server alles doet, komt er uiteindelijk dus een doodnormale pagina in de browser terecht. De css voor het in te voegen bestand werkt precies hetzelfde als die van het hoofdbestand. In het voorbeeld kun je zien dat in tekst-052-invoeg.txt twee <p>'s staan met class="invoeg". De bijbehorende css staat gewoon in de algemene stylesheet voor deze pagina. Een link naar 'n extern css-bestand in het hoofdbestand is ook geldig voor het ingevoegde bestand: het is door de server echt samengevoegd tot één normale pagina html.

Als een afbeelding (of wat dan ook) wordt gedownload door een browser, wordt deze - tenzij de gebruiker dit heeft uitgezet of de site dit expliciet verbiedt - opgeslagen in de cache van de browser. Als bijvoorbeeld de afbeelding dan nog 'ns nodig is, hoeft deze niet opnieuw te worden gedownload, maar kan uit de cache worden gehaald. Sneller en spaart bandbreedte uit. Ook dit soort dingen werkt precies hetzelfde als zonder PHP. Kortom: op alle punten is een pagina waar PHP wordt gebruikt voor browsers, zoekmachines, enzovoort volledig hetzelfde als een pagina zonder PHP.

In het in te voegen bestand mogen gewoon tags zoals <p> worden gebruikt, of 'n inline-style, attributen, of wat dan ook. Alles wat je in gewone html kunt gebruiken, mag ook in dat bestand staan. (Inline-styles kun je overigens beter helemaal niet gebruiken.) Het in te voegen bestand wordt als het ware gekopieerd en letterlijk in het hoofdbestand gezet.

Je moet het in te voegen bestand maken in 'n simpele tekstverwerker en opslaan als platte tekst, of hoe 't ook heet in jouw tekstverwerker. Als je het als Word-document of zoiets opslaat, zit het vol verborgen opmaakcodes en barst de server in tranen uit en jij ook.

Omdat het in dit geval echt om een doodgewone tekst gaat, heeft het bestand de extensie 'txt'. Maar daar zijn niet echt regels voor. Veel mensen gebruiken als extensie 'inc' (van include) of 'php'. Net wat je makkelijk vindt.

De code aanpassen aan je eigen ontwerp

Toegankelijkheid en zoekmachines

De tekst in dit hoofdstukje is een algemene tekst, die voor elke pagina geldt. Eventueel specifiek voor dit voorbeeld geldende problemen en eventuele aanpassingen om die problemen te voorkomen staan bij Bekende problemen (en oplossingen).

Toegankelijkheid (in het Engels 'accessibility') is belangrijk voor bijvoorbeeld blinden die een schermlezer gebruiken, of voor motorisch gehandicapte mensen die moeite hebben met het bedienen van een muis. Een spider van een zoekmachine (dat is het programmaatje dat de site indexeert voor de zoekmachine) is te vergelijken met een blinde. Als je je site goed toegankelijk maakt voor gehandicapten, is dat gelijk goed voor een hogere plaats in een zoekmachine. Dus als je 't niet uit sociale motieven wilt doen, kun je 't uit egoïstische motieven doen.

(Op die plaats in de zoekmachine heb je maar beperkt invloed. De toegankelijkheid van je site is maar één van de factoren, maar zeker niet onbelangrijk.)

Als je bij het maken van je site al rekening houdt met toegankelijkheid, is dat nauwelijks extra werk. 't Is ongeveer te vergelijken met inbraakbescherming: doe dat bij 'n nieuw huis en 't is nauwelijks extra werk, doe 't bij 'n bestaand huis en 't is al snel 'n enorme klus.

Enkele tips die helpen bij toegankelijkheid:

Getest in

Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2021.

Onder dit kopje staat alleen maar, hoe en waarin is getest. Alle eventuele problemen, ook die met betrekking tot zoomen, lettergroottes, toegankelijkheid, uit staan van JavaScript en/of css, enzovoort staan iets hieronder bij Bekende problemen (en oplossingen). Het is belangrijk dat deel te lezen, want uit een test kan ook prima blijken dat iets totaal niet werkt!

Dit voorbeeld is getest op de volgende systemen:

Desktopcomputers

Windows 7 (1280 x 1024 px, resolution 96 ppi):
Firefox, Google Chrome en Edge, in grotere en kleinere browservensters.

OS X 10.14.6 ('Mojave') (1680 x 1050 px, resolution: 96 ppi, device-pixel-ratio: 1):
Firefox, Safari, Google Chrome en Microsoft Edge, in grotere en kleinere browservensters.

Linux (Kubuntu 20.04 LTS, 'Focal Fossa') (2560 x 1080 px, resolution: 96 ppi):
Firefox en Google Chrome, in grotere en kleinere browservensters.

Laptops

Windows 8.1 (1366 x 768 px, resolution: 135 ppi):
Bureaublad-versie: Firefox, Google Chrome en Edge, in grotere en kleinere browservensters.

Windows 10 (1600 x 900 px, resolution: 106 ppi):
Firefox, Google Chrome en Edge, in grotere en kleinere browservensters.

Tablets

iPad met iOS 12.5.5 (2048 x 1536 px, device-pixel-ratio: 2:
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

iPad met iOS 13.3 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPad met iPadOS 15.01 (2160 x 1620 px, 264 ppi):
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

Android 6.0 ('Marshmallow') (1920 x 1200 px, resolution: 224 ppi):
Samsung Internet, Firefox en Chrome (alle portret en landschap).

Android 8.1 ('Oreo') (1920 x 1200 px, resolution: 218 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Android 11 (2000 x 1200 px, resolution: 225 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Smartphones

iPhone 7 met iOS 12.4 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPhone 8 met iOS 13.3 (gesimuleerd in Xcode):
Safari (portret en landschap).

iPhone met iOS 15.01 (1334 x 750 px, 326 ppi):
Safari, Chrome, Firefox en Microsoft Edge (alle portret en landschap).

Android 7.0 ('Nougat') (1280 x 720 px, resolution: 294 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Android 9.0 ('Pie') (1920 x 1080 px, resolution: 424 ppi):
Samsung Internet, Firefox, Microsoft Edge en Chrome (alle portret en landschap).

Er is op de aan het begin van dit hoofdstukje genoemde controledatum getest in de meest recente versie van de browser, die op het betreffende besturingssysteem kon draaien. Het aantal geteste browsers en systemen is al tamelijk fors, en als ook nog rekening gehouden moet worden met (zwaar) verouderde browsers, is het gewoon niet meer te doen. Surfen met een verouderde browser is trouwens vragen om ellende, want updates van browsers hebben heel vaak met beveiligingsproblemen te maken.

In- en uitzoomen en - voor zover de browser dat kan - een kleinere en grotere letter zijn ook getest. Er is ingezoomd en vergroot tot zover de browser kan, maar niet verder dan 200%.

Er is getest met behulp van muis en toetsenbord, behalve op iOS, iPadOs en Android, waar een touchscreen is gebruikt. Op Windows 8.1 en 10 is getest met touchscreen, touchpad, toetsenbord, muis, en - waar dat zinvol was - op een combinatie daarvan.

Als in een voorbeeld JavaScript is gebruikt, is ook getest of het werkt zonder JavaScript. Dat is alleen gedaan in de browsers, waarin in de instellingen JavaScript kan worden uitgeschakeld.

Ook is getest zonder css en - als afbeeldingen worden gebruikt - zonder afbeeldingen.

Schermlezers en dergelijke

Naast deze 'gewone' browsers is ook getest in Lynx, WebbIE, NVDA, TalkBack, VoiceOver en Verteller.

Lynx is een browser die alleen tekst laat zien en geen css gebruikt. Er is getest op Linux.

WebbIE. is een browser die gericht is op mensen met een handicap. Er is getest op Windows7.

NVDA is een schermlezer, zoals die door blinden wordt gebruikt. Er is getest op Windows 7 en Windows 10 in combinatie met Firefox.

TalkBack is een in Android ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Chrome op Android 6.0, 7.0, 8.1, 9 en 11

VoiceOver is een in iOS en OS X ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Safari op iOS 12.5.5 en 15.01, iPadOS 15.01 en OS X 10.14.6.

Verteller (Narrator) is een in Windows 10 ingebouwde schermlezer. Er is getest in combinatie met Edge.

(Voor de bovenstaande programma's zijn links naar sites met uitleg en dergelijke te vinden op de pagina met links onder Toegankelijkheid → Schermlezers, tekstbrowsers, en dergelijke.)

Als het voorbeeld in deze programma's toegankelijk is, zou het in principe toegankelijk moeten zijn in alle aangepaste browsers en dergelijke. En dus ook voor zoekmachines, want een zoekmachine is redelijk vergelijkbaar met een blinde.

Eventuele problemen in schermlezers (en eventuele aanpassingen om die te voorkomen) staan iets hieronder bij Bekende problemen (en oplossingen).

Alleen op de hierboven genoemde systemen en browsers is getest. Er is dus niet getest op bijvoorbeeld 'n Blackberry. Er is een kans dat dit voorbeeld niet (volledig) werkt op niet-geteste systemen en apparaten. Om het wel (volledig) werkend te krijgen, zul je soms (kleine) wijzigingen en/of (kleine) aanvullingen moeten aanbrengen, bijvoorbeeld met JavaScript.

Er is ook geen enkele garantie dat iets werkt in een andere tablet of smartphone dan hierboven genoemd, omdat fabrikanten in principe de software kunnen veranderen. Dit is anders dan op de desktop, waar browsers altijd (vrijwel) hetzelfde werken, zelfs op verschillende besturingssystemen. Iets wat in Samsung Internet op Android werkt, zal in de regel overal werken in die browser, maar een garantie is er niet. De enige garantie is het daadwerkelijk testen op een fysiek apparaat. En aangezien er duizenden mobiele apparaten zijn, is daar geen beginnen aan.

De html is gevalideerd met de html-validator, de css met de css-validator van w3c. Als om een of andere reden niet volledig gevalideerd kon worden, wordt dat bij Bekende problemen (en oplossingen) vermeld.

Nieuwe browsers worden pas getest, als ze uit het bèta-stadium zijn. Anders is er 'n redelijke kans dat je tegen 'n bug zit te vechten, die voor de uiteindelijke versie nog gerepareerd wordt. Dit voorbeeld is alleen getest in de hierboven met name genoemde browsers. Vragen over niet-geteste browsers kunnen niet worden beantwoord, en het melden van fouten in niet-geteste browsers heeft ook geen enkel nut. (Melden van fouten, problemen, enzovoort in wel geteste browsers: graag! Dat kan op het forum.)

Bekende problemen (en oplossingen)

Waarop en hoe is getest, kun je gelijk hierboven vinden bij Getest in.

Als je hieronder geen oplossing vindt voor een probleem dat met dit voorbeeld te maken heeft, kun je op het forum proberen een oplossing te vinden voor je probleem. Om forumspam te voorkomen, moet je je helaas wel registreren, voordat je op het forum een probleem kunt aankaarten.

Bij toegankelijkheid is er vaak geen goed onderscheid te maken tussen oplossing en probleem. Zonder (heel simpele) aanpassingen heb je vaak 'n probleem, en omgekeerd. Daarom staan wat betreft toegankelijkheid aanpassingen en problemen hier bij elkaar in dit hoofdstukje.

Voor zover van toepassing wordt eerst het ontbreken van JavaScript, css en/of afbeeldingen besproken. Vervolgens problemen en aanpassingen met betrekking tot toegankelijkheid voor specifieke groepen bezoekers, zoals zoomen en andere lettergrootte, Tab-toets, tekstbrowsers en schermlezers. Als laatste volgen de overige problemen in één of meer specifieke browsers.

Als in een onderdeel geen problemen aanwezig zijn, staat in een smal groen kadertje 'Geen problemen'. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms geen problemen, maar alleen aanpassingen. Ook in dat geval staat bovenaan in een smal groen kadertje 'Geen problemen'. Daaronder staan dan de aanpassingen.

Als in een onderdeel één of meer problemen worden besproken, staat van elk probleem in een breed rood kadertje een korte samenvatting daarvan.

Als bij het probleem een oplossing wordt gegeven, staat de samenvatting in een rode stippellijn. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms, naast de opgeloste problemen, ook aanpassingen. In dat geval staan staan die aanpassingen boven de kadertjes met opgeloste problemen.

Als bij het probleem geen oplossing is gevonden, staat de samenvatting in een rode ononderbroken lijn. Bij een onderwerp over toegankelijkheid zijn er soms, naast de problemen, ook aanpassingen. In dat geval staan staan die aanpassingen boven de kadertjes met problemen.

Zonder css

Geen problemen.

Omdat het invoegen van het bestand niets met css te maken heeft, zie je het altijd, ook zonder css. Het invoegen gebeurt al op de server, en css wordt pas in de browser verwerkt.

De melding dat het bestand niet is ingevoegd, zie je altijd. Die wordt verborgen met behulp van css, dus als er geen css is, wordt die melding niet verborgen.

Gebruikers Tab-toets

Geen problemen.

Er is geen enkele invloed op het gebruik van de Tab-toets.

Tekstbrowsers

Geen problemen.

Omdat het invoegen op de server gebeurt, zien browsers gewoon één pagina. Het ingevoegd bestand wordt dan ook gewoon getoond.

Lynx negeert - zoals altijd - css. De melding dat het bestand niet is ingevoegd, wordt verborgen met behulp van css, dus Lynx toont deze melding altijd.

WebbIE luistert wel naar de css, dus in WebbIE wordt de melding verborgen, als het invoegen is gelukt.

Schermlezers

Geen problemen.

Schermlezers lezen gewoon alles voor, want het is door de server samengevoegd tot één pagina.

Zoomen en andere lettergrootte

Geen problemen.

De ingevoegde tekst gedraagt zich volledig als normale tekst.

Overige problemen

De pagina wordt helemaal niet getoond. Mogelijk biedt de browser aan de pagina te downloaden.

Je kunt dit alleen maar testen op een server, niet op je thuiscomputer. Tenzij je zelf 'n server installeert. Hoe je 'n server kunt installeren, is te vinden op de pagina met links onder het kopje PHP → Overig.

Je ziet de rode tekst uit het ingevoegde bestand niet, maar de melding dat er geen rode tekst is.

Controleer of de pagina wel de extensie 'php' heeft. Als dat niet zo is, zal de server het bestand niet invoegen.

Zit er misschien een fout in de regel met include? De juiste regel is:

<?php include "052-files/tekst-052-invoeg.txt"?>

Klopt het pad naar het bestand? Als het in te voegen bestand in een andere directory staat dan de hoofdpagina, moet je het volledig pad opgeven tussen de aanhalingstekens in de regel met include.

Je ziet de rode tekst wel, maar die ziet er (heel erg) vreemd uit.

Als het ingevoegde bestand er heel vreemd uitziet, of op Grieks met 'n Russisch accent lijkt: is het ingevoegde bestand wel alleen platte tekst? Dus zonder welke opmaakcode dan ook?

En als er html in het ingevoegde bestand staat, zou je dat dan op precies dezelfde manier in 't hoofdbestand zetten? Als je in je browser naar de broncode kijkt, zou je 'n volkomen normale pagina moeten zien met de juiste html en dergelijke, alsof er nooit 'n include heeft gestaan.

Wijzigingen

Alleen grotere wijzigingen worden hier vermeld, geen dingen als een link die is geüpdatet.

:

Nieuw opgenomen.

10 april 2009:

Tekst aangepast voor de nieuw verschenen Internet Explorer 8. De code is niet veranderd.

11 oktober 2021:

Inhoud van de download en licenties

De inhoud van deze download kan vrij worden gebruikt, met drie beperkingen:

* Sommige onderdelen die van 'n andere site of zo afkomstig zijn, vallen mogelijk onder een of andere licentie. Dat is hieronder bij het betreffende onderdeel te vinden.

* Je gebruikt het materiaal uit deze download volledig op eigen risico. Het kan prima zijn dat er fouten in de hier verstrekte code en dergelijke zitten. Voor eventuele schade die door gebruik van materiaal uit deze download ontstaat, in welke vorm dan ook, zijn www.css-voorbeelden.nl en medewerkers daarvan op geen enkele manier verantwoordelijk.

* Dit voorbeeld (en de bijbehorende uitleg en dergelijke) wordt min of meer regelmatig bijgewerkt. Het is daarom niet toegestaan dit voorbeeld (en de bijbehorende uitleg en dergelijke) op welke manier dan ook te verspreiden, zonder daarbij duidelijk te vermelden dat voorbeeld, uitleg, en dergelijke afkomstig zijn van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit is om te voorkomen dat er verouderde versies worden verspreid.

Een link naar www.css-voorbeelden.nl wordt trouwens altijd op prijs gesteld.

tekst-052-dl.php: de pagina met het voorbeeld.

tekst-052.pdf: deze uitleg (aangepast aan de inhoud van de download).

tekst-052-inhoud-download-en-licenties.txt: een kopie van de tekst onder dit kopje (Inhoud van de download en licenties).

052-css-dl:

tekst-052-dl.css: stylesheet voor tekst-052-dl.html.

052-files:

tekst-052-invoeg.txt: het bestand dat wordt ingevoegd.

HTML

De code is geschreven in een afwijkende lettersoort. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code), is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles in een gewone letter vanwege de leesbaarheid.)

In de html hieronder wordt alleen de html besproken, waarover iets meer is te vertellen. Een <h1> bijvoorbeeld wordt in de regel niet genoemd, omdat daarover weinig interessants valt te melden. (Als bijvoorbeeld het uiterlijk van de <h1> wordt aangepast met behulp van css, staat dat verderop bij de bespreking van de css.)

Zaken als een doctype en charset hebben soms wat voor veel mensen onbekende effecten, dus daarover wordt hieronder wel een en ander geschreven.

<!doctype html>

Een document moet met een doctype beginnen om weergaveverschillen tussen browsers te voorkomen. Zonder doctype is de kans op verschillende (en soms volkomen verkeerde) weergave tussen verschillende browsers heel erg groot.

Geldige doctypes vind je op www.w3.org/QA/2002/04/valid-dtd-list.

Gebruik het volledige doctype, inclusief de eventuele url, anders werkt het niet goed.

Het hier gebruikte doctype is dat van html5. Dit kan zonder enig probleem worden gebruikt: het werkt zelfs in Internet Explorer 6.

<html lang="nl">

De toevoeging lang="nl" bij <html> geeft aan dat de pagina in het Nederlands is. De taal is van belang voor schermlezers, automatisch afbreken, automatisch genereren van aanhalingstekens, juist gebruik van decimale punt of komma, en dergelijke.

<meta charset="utf-8">

Zorgt dat de browser letters met accenten en dergelijke goed kan weergeven.

utf-8 is de beste charset (tekenset), omdat deze alle talen van de wereld (en nog heel veel andere extra tekens) bestrijkt, maar toch niet meer ruimte inneemt voor de code, dan nodig is. Als je utf-8 gebruikt, hoef je veel minder entiteiten (&auml; en dergelijke) te gebruiken, maar kun je bijvoorbeeld gewoon ä gebruiken.

Deze regel moet zo hoog mogelijk komen te staan, als eerste regel binnen de <head>, omdat hij anders door sommige browsers niet wordt gelezen.

In html5 hoeft deze regel niet langer te zijn, dan wat hier staat.

<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

Mobiele apparaten variëren enorm in grootte. En dat is een probleem. Sites waren, in ieder geval tot enkele jaren geleden, gemaakt voor desktopbrowsers. En die hebben, in vergelijking met bijvoorbeeld een smartphone, heel brede browservensters. Hoe moet je op 'n smartphone een pagina weergeven, die is gemaakt voor de breedte van een desktop? Je kunt natuurlijk wachten tot álle sites zijn omgebouwd voor smartphones, tablets, enzovoort, maar dan moet je waarschijnlijk heel erg lang wachten.

Mobiele browsers gokken erop dat een pagina een bepaalde breedte heeft. Safari voor mobiel bijvoorbeeld gaat ervan uit dat een pagina 980 px breed is. De pagina wordt vervolgens zoveel versmald dat hij binnen het venster van het apparaat past. Op een iPhone wordt de pagina dus veel smaller dan op een iPad. Vervolgens kan de gebruiker inzoomen op het deel van de pagina dat hij of zij wil zien.

Dit betekent ook dat bij het openen van de pagina de tekst meestal heel erg klein wordt weergegeven. (Meestal, want niet alle browsers en apparaten doen het op dezelfde manier.) Niet erg fraai, maar bedenk maar 'ns 'n betere oplossing voor bestaande sites.

Nieuwe sites of pagina's kunnen echter wel rekening houden met de veel kleinere vensters van mobiele apparaten. In dit voorbeeld bijvoorbeeld wordt in de breedte van de tekst aangepast aan de breedte van het venster.

Maar die stomme mobiele browser weet dat niet, dus die gaat ervan uit dat ook deze pagina 980 px breed is, en verkleint die dan. Dat is ongeveer even behulpzaam als de gedienstige kelner die behulpzaam de stoel naar achteren trekt, net als jij wilt gaan zitten.

Om de door de browser aangeboden hulp vriendelijk maar beslist te weigeren, wordt deze tag gebruikt. Hiermee geef je aan dat de pagina is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Een iPad in portretstand bijvoorbeeld is 768 px breed. De kreet width=device-width zegt tegen de mobiele browser dat de breedte van de weer te geven pagina gelijk is aan de breedte van het apparaat. Voor een iPad in portretstand dus 768 px.

Er staat nog een tweede deel in de tag: initial-scale=1. Sommige mobiele apparaten zoomen een pagina gelijk in of uit. Ook weer in een poging behulpzaam te zijn. Ook dat is hier niet nodig. Er is ook een instructie om zoomen helemaal onmogelijk te maken, maar die wordt niet gebruikt. De bezoeker kan zelf nog gewoon zoomen, wat belangrijk is voor mensen die wat slechter zien.

<?php include "052-files/tekst-052-invoeg.txt"?>

Dit is het commando dat voor het invoegen van het bestand zorgt.

Het eigenlijke commando is include: voeg in. Daarachter volgen, tussen aanhalingstekens, pad en naam van het in te voegen bestand.

Omdat de server deze regel volledig vervangt door het in te voegen bestand, levert de vreemde tag <? (...) ?> geen enkel probleem op. De browser krijgt deze regel helemaal nooit te zien, die ziet alleen het ingevoegd bestand.

Het bestand dat wordt ingevoegd (tekst-052-invoeg.txt)

<p class="invoeg">Een hele goede morgen toegewenst. Excuseer mijn andere taal en kleurtje, maar ik ben uit een ander bestand afkomstig. Vandaar. Ik kan op zoveel plaatsen worden ingevoegd, als je maar wilt. Desnoods op elke pagina in je site. Als je dan iets wilt wijzigen, hoef je dat maar op één plek te doen.</p> <p class="invoeg">Voor dit moois gebruik je <abbr lang="en" title="PHP: Hypertext Prepocessor">PHP</abbr>. Elke goede hoster biedt de mogelijkheid dit te gebruiken.</p>

Zoals je ziet, is dit een volkomen normaal stuk html. Maar dingen als <body> en <head> worden niet gebruikt, omdat deze html wordt ingevoegd in een bestaande pagina die dat al heeft. Er wordt exact wat hier staat ingevoegd, niets meer en niets minder. Dus je zou deze html ook gewoon kunnen kopiëren en in het hoofdbestand kunnen plakken, in plaats van het include-commando. Dan zou het precies hetzelfde werken.

In de paragrafen staat class="invoeg". Omdat het geheel als één normale pagina werkt, worden deze classes gewoon aangestuurd door de css uit de normale stylesheet.

Het invoegbestand moet een gewoon tekst-bestand zijn, ook wel 'platte tekst' genoemd. Zonder enige opmaakcode van 'n tekstverwerker of zo. Als je iets groot of klein of wat dan ook wilt hebben, gebruik je gewoon de normale html-codes, id's, classes, enzovoort, die je op de gebruikelijke wijze kunt aanpassen met css.

CSS

De code is geschreven in een afwijkende lettersoort. De code die te maken heeft met de basis van dit voorbeeld (essentiële code) is in de hele uitleg onderstippeld blauw. Alle niet-essentiële code is bruin. (In de inhoudsopgave staat alles in een gewone letter vanwege de leesbaarheid.)

Technisch gezien is er geen enkel bezwaar om de css in de stylesheet allemaal achter elkaar op één regel te zetten:

div#header-buiten {position: absolute; right: 16px; width: 100%; height: 120px; background: yellow;} div p {margin-left 16px; height: 120px; text-align: center;}

Maar als je dat doet, garandeer ik je hele grote problemen, omdat het volstrekt onoverzichtelijk is. Beter is het om de css netjes in te laten springen:

              div#header-buiten {
		position: absolute;
		right: 16px;
		width: 100%;
		height: 120px;
		background: yellow;
	}

	div p {
		margin-left: 16px;
		height: 120px;
		text-align: center;
	}

Hiernaast is het heel belangrijk voldoende commentaar (uitleg) in de stylesheet te schrijven. Op dit moment weet je waarschijnlijk (hopelijk...), waarom je iets doet. Maar over vijf jaar kan dat volstrekt onduidelijk zijn. Op deze site vind je nauwelijks commentaar in de stylesheets, maar dat heeft een simpele reden: deze uitleg is in feite één groot commentaar.

Op internet zelf is het goed, als de stylesheet juist zo klein mogelijk is. Dus voor het uploaden kun je normaal genomen het beste het commentaar weer verwijderen. Veel mensen halen zelfs alles wat overbodig is weg, voordat ze de stylesheet uploaden. Inspringingen bijvoorbeeld zijn voor mensen handig, een computer heeft ze niet nodig.

Je hebt dan eigenlijk twee stylesheets. De uitgebreide versie waarin je dingen uitprobeert, verandert, enzovoort, met commentaar, inspringingen, en dergelijke. Dat is de mensvriendelijke versie. Daarnaast is er dan een stylesheet die je op de echte site gebruikt: een gecomprimeerde versie.

Dat comprimeren kun je met de hand doen, maar er bestaan ook hulpmiddelen voor. Op de pagina met links kun je onder het kopje Gereedschap → Snelheid, testen, gzip, comprimeren (inclusief theorie) links naar sites vinden, waar je bestanden kunt comprimeren.

(Stylesheets op deze site zijn niet gecomprimeerd. Omdat het vaak juist om de css gaat, kunnen mensen dan zonder al te veel moeite de css bekijken.)

/* tekst-052-dl.css */

Om vergissingen te voorkomen is het een goede gewoonte bovenaan het stijlbestand even de naam neer te zetten. Voor je het weet, zit je anders in het verkeerde bestand te werken.

body

Het element waarbinnen de hele pagina staat. Veel instellingen die hier worden opgegeven, worden geërfd door de nakomelingen van <body>. Ze gelden voor de hele pagina, tenzij ze later worden gewijzigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lettersoort, de lettergrootte en de voorgrondkleur.

background: #ff9;

Achtergrondkleurtje.

color: black;

Voorgrondkleur zwart. Dit is onder andere de kleur van de tekst.

Hoewel dit de standaardkleur is, wordt deze toch specifiek opgegeven. Hierboven is een achtergrondkleur opgegeven. Sommige mensen hebben zelf de voor‑ en/of achtergrondkleur veranderd, bijvoorbeeld omdat ze slecht kleuren kunnen onderscheiden. Als nu de achtergrondkleur wordt veranderd, maar niet de voorgrondkleur, loop je het risico dat tekstkleur en achtergrondkleur te veel op elkaar gaan lijken.

Door beide op te geven, is redelijk zeker dat achtergrond- en tekstkleur genoeg van elkaar blijven verschillen. Als de gebruiker !important heeft gebruikt in een eigen stylesheet, is er nog niets aan de hand, want dan veranderen achtergrond- en voorgrondkleur geen van beide.

font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;

Als Arial is geïnstalleerd op de machine van de bezoeker, wordt deze gebruikt, anders Helvetica. Als die ook niet wordt gevonden, wordt in ieder geval een schreefloze letter (zonder dwarsstreepjes) gebruikt.

font-size: 110%;

Iets groter dan standaard. 't Zal de leeftijd zijn, maar ik vind de standaardgrootte wat te klein.

Als eenheid wordt de relatieve eenheid % gebruikt, omdat bij gebruik van een absolute eenheid zoals px niet alle browsers de lettergrootte kunnen veranderen. Zoomen kan wel altijd, ongeacht welke eenheid voor de lettergrootte wordt gebruikt.

margin: 0;

Slim om te doen, is soms wat afwijkend in verschillende browsers.

main

Alle <main>'s. Dat is er maar één. De belangrijkste inhoud staat erin, dat is hier de hele pagina.

background: white;

Witte achtergrond.

color: black;

Voorgrondkleur zwart. Dit is onder andere de kleur van de tekst.

Hoewel dit de standaardkleur is, wordt deze toch specifiek opgegeven. Hierboven is een achtergrondkleur opgegeven. Sommige mensen hebben zelf de voorgrond‑ en/of achtergrondkleur veranderd, bijvoorbeeld omdat ze slecht kleuren kunnen onderscheiden. Als nu de achtergrondkleur wordt veranderd, maar niet de voorgrondkleur, loop je het risico dat tekstkleur en achtergrondkleur te veel op elkaar gaan lijken.

Door beide op te geven, is redelijk zeker dat achtergrond- en tekstkleur genoeg van elkaar blijven verschillen. Als de gebruiker !important heeft gebruikt in een eigen stylesheet, is er nog niets aan de hand, want dan veranderen achtergrond- en voorgrondkleur geen van beide.

Dit is ook al bij <body> opgegeven, maar sommige mensen hebben bij álle elementen de kleuren veranderd. Het heeft immers weinig zin, als ze dat alleen bij de body doen, terwijl de sitebouwer de kleuren ook bij bijvoorbeeld de paragrafen heeft aangepast.

width: 770px;

Breedte.

max-width: 90%;

Maximumbreedte. Hier gelijk boven is een breedte van 770 px opgegeven. In browservensters die smaller zijn dan 770 px, zou je daardoor horizontaal moeten scrollen om alles te laten zien. Een maximumbreedte voorkomt dat.

Een breedte in procenten is normaal genomen ten opzichte van de ouder van het element. De ouder van <main> is <body>, een blok-element. Een blok-element wordt normaal genomen even breed als z'n ouder. De ouder van <body> is <html>. Omdat <html> het buitenste element is, wordt dit normaal genomen even breed als het venster van de browser. Uiteindelijk wordt <main> hierdoor nooit breder dan 90% van de breedte het venster, ongeacht de breedte van het venster.

margin: 20px auto 0;

Omdat voor links geen waarde is ingevuld, krijgt links automatisch dezelfde waarde als rechts. Hier staat dus eigenlijk 20px auto 0 auto in de volgorde boven - rechts - onder - links.

Aan de bovenkant een kleine marge voor wat afstand tussen tekst en bovenkant van het browservenster. Aan de onderkant geen marge.

Links en rechts auto, wat hier hetzelfde betekent als evenveel. Hierdoor staat <main> altijd horizontaal gecentreerd binnen z'n ouder <body>.

Zoals hier gelijk boven bij max-width is beschreven, is <body> even breed als het browservenster. Hierdoor staat <main> - en daarmee ook alles erin - uiteindelijk altijd horizontaal gecentreerd binnen het venster.

border: black solid 1px;

Zwart randje.

.invoeg

Alle elementen met class="invoeg". Dat zijn hier de twee <p>'s uit het in te voegen bestand. Omdat de server de inhoud van dat bestand naadloos in het hoofdbestand zet, is alles voor de browser één gewone pagina met html. De css voor deze <p>'s werkt dan ook precies hetzelfde de andere css voor de rest van de pagina.

background: white;

Witte achtergrond.

color: #900;

Afwijkende kleur om te laten zien dat deze tekst uit 'n ander bestand komt.

.invoeg ~ .fout

.invoeg: alle elementen met class="invoeg". Dat zijn hier de twee <p>'s uit het ingevoegde bestand (maar dat weet de browser niet, voor de browser zijn het twee doodgewone <p>'s met class="invoeg").

~: de hierachter staande elementen moeten ergens in de html staan, na 'n element met class="invoeg". Ze hoeven er, anders dan bij de +, niet gelijk op te volgen, als ze maar ergens na 'n element met class="invoeg" in de html staan.

De enige voorwaarde is verder dat de voor en de na de ~ staande elementen dezelfde ouder hebben. Dat is hier het geval: .invoeg voor de ~ en .fout na de ~ hebben alle als ouder <main>.

.fout: alle elementen met class="fout". Dat zijn hier de twee <p>'s met de melding dat de rode tekst ontbreekt.

De hele selector in gewone mensentaal: doe iets met de <p>'met class="fout" die volgen op 'n <p> met class="invoeg".

display: none;

Verbergen.

De hele foutmelding wordt verborgen. Dat gebeurt echter allen maar, als het in te voegen bestand daadwerkelijk is ingevoegd. Want alleen dan zijn de <p>'s met class="invoeg" aanwezig. Als die <p>'s ontbreken, is het bestand niet ingevoegd en werkt deze selector dus niet. Oftewel: de foutmelding is dan gewoon zichtbaar. Wat precies de bedoeling is, als het ingevoegde bestand ontbreekt.