Skip navigatie site

Navigatie site

Lay-out → Meer kolommen

Lay-outs met drie of meer kolommen met (min of meer) belangrijke inhoud. Daarnaast kunnen een header, footer, menu, en dergelijke aanwezig zijn. In smallere browservensters worden de kolommen in de regel niet naast elkaar, maar onder elkaar gezet.

Door de opkomst van touchscreens is het gebruik van een muis veel ingewikkelder geworden, omdat het aanraken van een touchscreen anders werkt dan een klik of hoveren met de muis. Niet alle voorbeelden op deze site zijn al geschikt voor gebruik op een touchscreen. Ook zijn nog niet alle voorbeelden aangepast voor de smallere vensters van bijvoorbeeld een smartphone.
Als in de bij het voorbeeld horende uitleg onder het kopje Getest in geen touchscreens of smalle vensters worden genoemd, is daar niet op getest. En is het dus goed mogelijk dat het voorbeeld (nog) niet goed - of zelfs helemaal niet - werkt op een touchscreen en/of in smalle vensters.

Deze pagina zelf is volledig gemaakt met html en css. (Er is alleen een klein beetje JavaScript gebruikt om de toegankelijkheid voor schermlezers te verbeteren.)

Bij openen van de pagina in kleinere vensters zie je knoppen met daarin kleine thumbnails van de voorbeelden, met daarnaast een beschrijving van het voorbeeld. De tekst die je nu leest staat onder die knoppen. Bij aanraking van 'Menu site openen' bovenin opent een menu, waarmee je andere pagina's en dergelijke op de site kunt bezoeken.

In iets bredere vensters zijn de knoppen en de daarin zittende thumbnails iets groter. De tekst die je nu leest, staat tussen de knoppen. In elke knop staat een vraagteken. Als je dat vraagteken aanraakt, erop klikt, de cursor eroverheen beweegt, of er met de Tab-toets naartoe gaat, opent een pop-up met een grotere afbeelding en een beschrijving van het voorbeeld. Deze beschrijving is hetzelfde als die in een kleiner venster, maar is dus weggewerkt in een pop-up.

Sluiten van de pop-up gaat door het aanraken van of klikken op de sluitknop die bij openen is verschenen, door de cursor buiten de pop-up te bewegen, of door de Tab-toets nogmaals in te drukken.

Als een pagina al is bezocht, staat in de bijbehorende knop een klein vinkje naast het vraagteken

Over de site

In de voorbeelden op deze site worden voornamelijk html en css gebruikt. In slechts enkele gevallen wordt JavaScript en/of PHP gebruikt. Bij de voorbeelden wordt het eventuele gebruik van andere talen uitgebreid beschreven. Vrijwel altijd werkt het voorbeeld ook zonder JavaScript, maar vooral op iOS ontkom je af en toe niet aan wat JavaScript.

De voorbeelden zijn bedoeld om te laten zien, wat de mogelijkheden van css zijn. Je kunt ze (volledig) aanpassen aan je eigen smaak en wensen. Laat je dus niet afschrikken door de hier gebruikte kleuren, aantal knoppen, grootte van de tekst, en dergelijke.

Alles op deze site kan vrij worden gebruikt, met twee beperkingen.

Het kan zijn dat er materiaal van anderen is gebruikt. In dat geval kan het zijn dat dat materiaal onder een of andere licentie valt en niet zonder meer verspreid mag worden. Als dat het geval is, staat dat vermeld in de uitleg bij het voorbeeld onder het kopje Inhoud van de download en licenties.

De voorbeelden (en de bijbehorende uitleg en dergelijke) worden min of meer regelmatig bijgewerkt. Om die reden moet je, als je een voorbeeld op een of andere manier wilt verspreiden, daarbij duidelijk vermelden dat voorbeeld, uitleg, en dergelijke afkomstig zijn van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit is om te voorkomen dat er verouderde versies worden verspreid. Een link naar https://www.css-voorbeelden.nl wordt trouwens altijd gewaardeerd.

Je gebruikt het materiaal wel op eigen risico: als er ergens fouten in zitten, zijn de medewerkers van deze site daar niet verantwoordelijk voor en ook niet voor eventueel daardoor aangerichte schade in welke vorm dan ook.

Alle voorbeelden zijn te downloaden als zip-bestand. De zip bevat de code van het werkende voorbeeld, inclusief de gebruikte plaatjes en dergelijke. De code van het gedownloade voorbeeld is vrijwel hetzelfde als de code op de site. (Er zitten wat kleine verschillen in, omdat bijvoorbeeld de navigatie van de site ontbreekt.)

Verder zit in de download een uitgebreide uitleg in pdf-formaat. Daarin wordt exact uitgelegd, waarom iets is gedaan, zoals het is gedaan. Als je het echt wilt begrijpen, ga dan vooral dingen veranderen, zodat je ziet wat het effect is.

Alle code is valid, op een enkele uitzondering na, maar dat wordt steeds vermeld. (Mocht je bepaalde dingen uit deze tekst niet begrijpen: in de uitleg bij de voorbeelden worden ze uitgebreid besproken.)

Ooit stond hier een overzicht van browsers, resoluties, enzovoort, waarin is getest. Inmiddels is het aantal combinaties van dat soort dingen dermate groot, en het verandert zo snel, dat een overzicht op deze plaats zinloos is. Er is getest in de meest gebruikte browsers op de meest gebruikte systemen, op het moment dat een bepaald voorbeeld werd gemaakt. In de regel zijn ook dingen als zoomen en andere lettergroottes getest.

In de uitleg bij elk voorbeeld staat onder het kopje Getest in een uitgebreid overzicht, op welke manieren in welke browsers op welke besturingssystemen dat voorbeeld precies is getest. Er is getest op allerlei mogelijke manieren. Uit die test kan prima tevoorschijn komen dat iets niet werkt in een bepaalde browser of zo. Daarom is het hoofdstukje Bekende problemen (en oplossingen) in de uitleg echt verplicht leesvoer.

In de regel is ook getest op toegankelijkheid met programma's als Lynx, WebbIE, VoiceOver, TalkBack en/of NVDA. In principe zijn de voorbeelden toegankelijk voor speciale programma's zoals schermlezers voor blinden en slechtzienden. Ook zijn de voorbeelden in principe goed toegankelijk, als in plaats van de muis het toetsenbord wordt gebruikt. Als er bij een voorbeeld problemen met toegankelijkheid zijn, wordt dat in de uitleg vermeld onder het kopje Bekende problemen (in oudere voorbeelden onder het kopje Toegankelijkheid en zoekmachines).

Tabellen worden alleen gebruikt, waar ze voor bedoeld zijn: voor de weergave van tabulaire gegevens, niet voor lay-out. Hier is een enkele uitzondering op, maar dat wordt bij het betreffende voorbeeld vermeld. Nergens levert het gebruik van (elementen van) een tabel problemen voor toegankelijkheid of zoekmachines op.