Overig

Overig

Alles dat niet onder een van de andere onderwerpen valt, zoals figuren, kaders, lijsten en schaduwen.

Over deze pagina

Omdat er te veel overige onderwerpen kwamen voor één pagina, zijn de overige onderwerpen verdeeld over meerdere subpagina's. Deze pagina is een ingang naar de verschillende subpagina's.

Figuren

Allerlei vormen zoals pijlen, driehoeken, enzovoort. Grafieken. Meestal zonder gebruik van afbeeldingen.

Kader

Alles dat iets met een kader te maken heeft. Ronde hoeken, randjes, border-image, enzovoort. Alles wat op een of andere manier iets anders insluit. Achtergronden met ronde hoeken.

Lijst

Alles dat met geordende en ongeordende lijsten te maken heeft, voor zover het echt om het weergeven van 'n lijst gaat. Dus geen menu's, bijvoorbeeld. Omdat de css-eigenschappen en pseudo-elementen content, counter(), counters(), :after en :before vaak samen met lijsten worden gebruikt, vind je ook die hier.

Schaduw

Alles dat op een of andere manier een illusie van schaduw suggereert. Dit moet je heel ruim nemen, het kan ook 'n herhaling van de tekst in andere kleuren zijn.

Animatie

Alles waarbij de animatie centraal staat. Animaties staan op allerlei plaatsen op deze site, maar hier gaat het om voorbeelden waarbij de animatie echt centraal staat.


Deze pagina zelf is volledig gemaakt met html en css. (Alleen voor iOS is een minimieme hoeveelheid JavaScript gebruikt, anders moet je op iOS twee keer een knop aanraken, voordat de link werkt.)

Bij openen van de pagina staat in kleinere vensters alleen tekst. Bij aanraking van 'Menu site openen' bovenin opent een menu, waarmee je andere pagina's en dergelijke kunt bezoeken.

In iets bredere vensters worden, naast de tekst, ook witte knoppen met daarin de naam van een onderwerp getoond. De plaats van de knoppen is afhankelijk van de breedte van het venster.

In elke knop staat een doorzichtig vraagteken. Als je dat vraagteken aanraakt, erop klikt, de cursor eroverheen beweegt, of er met de Tab-toets naartoe gaat, opent een pop-up met kleine afbeeldingen van de voorbeelden. Op de knop verschijnt een thumbnail, waarin de voorbeelden van het betreffende onderwerp één voor één worden getoond.

Sluiten van de pop-up gaat door het aanraken van of klikken op de sluitknop die bij openen is verschenen, door de cursor buiten de pop-up te bewegen, of door de Tab-toets nogmaals in te drukken.

Als een pagina al is bezocht, staat in de bijbehorende knop een klein vinkje naast het vraagteken

Over de site

Alles op deze site kan vrij worden gebruikt. Je gebruikt het wel op eigen risico: als er ergens fouten in zitten, zijn de medewerkers van deze site daar niet verantwoordelijk voor en ook niet voor eventueel daardoor aangerichte schade in welke vorm dan ook.

Een link naar https://www.css-voorbeelden.nl is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Hier is één uitzondering op: als je een volledig voorbeeld met uitleg en al verspreidt, is een link naar deze site wel verplicht. Bij die link moet je duidelijk vermelden dat de uitleg afkomstig is van www.css-voorbeelden.nl en dat daar altijd de nieuwste versie is te vinden. Dit voorkomt hopelijk het gebruik van verouderde versies.

Eventuele problemen worden steeds bij het voorbeeld zelf vermeld.

Alle voorbeelden zijn te downloaden als zip-bestand. De zip bevat de code van het werkende voorbeeld, inclusief de gebruikte plaatjes en dergelijke. De code van het gedownloade voorbeeld is vrijwel hetzelfde als de code op de site. (Er zitten wat kleine verschillen in, omdat bijvoorbeeld de navigatie van de site ontbreekt.)

Verder zit in de download een uitgebreide uitleg in pdf-formaat. Daarin wordt exact uitgelegd, waarom iets is gedaan, zoals het is gedaan. Als je het echt wilt begrijpen, ga dan vooral dingen veranderen, zodat je ziet wat het effect is.

Extensies bij Firefox voor het maken van sites en voor surfen kun je vinden op de pagina met extensies.

De voorbeelden zijn bedoeld om te laten zien, wat de mogelijkheden van css zijn. Je kunt ze (volledig) aanpassen aan je eigen smaak en wensen. Laat je dus niet afschrikken door de door mij gebruikte kleuren, aantal knoppen, grootte van de tekst, en dergelijke.

Hoe je het voorbeeld precies kunt aanpassen, verschilt van voorbeeld tot voorbeeld en zal meestal enig denkwerk vereisen. Als je met dit soort constructies wilt werken en je wilt die aanpassen, is het beslist nodig dat je je 'n beetje verdiept in html en css.

Ooit stond hier een overzicht van browsers, resoluties, enzovoort, waarin is getest. Inmiddels is het aantal combinaties van dat soort dingen dermate groot, en het verandert zo snel, dat een overzicht op deze plaats zinloos is. Er is getest in de meest gebruikte browsers op de meest gebruikte systemen, op het moment dat een bepaald voorbeeld werd gemaakt. In de regel zijn ook dingen als zoomen en andere lettergroottes getest.

In de uitleg bij elk voorbeeld staat onder het kopje Getest in een uitgebreid overzicht, op welke manieren in welke browsers op welke besturingssystemen dat voorbeeld precies is getest. Er is getest op allerlei mogelijke manieren. Uit die test kan prima tevoorschijn komen dat iets niet werkt in een bepaalde browser of zo. Daarom is het hoofdstukje Bekende problemen (en oplossingen) in de uitleg echt verplicht leesvoer.

In de regel is ook getest op toegankelijkheid met programma's als Lynx, WebbIE, VoiceOver, TalkBack en/of NVDA. In principe zijn de voorbeelden toegankelijk voor speciale programma's zoals schermlezers voor blinden en slechtzienden. Ook zijn de voorbeelden in principe goed toegankelijk, als in plaats van de muis het toetsenbord wordt gebruikt. Als er bij een voorbeeld problemen met toegankelijkheid zijn, wordt dat in de uitleg vermeld onder het kopje Toegankelijkheid en zoekmachines.

Voor zover (oudere versies van) Internet Explorer gebruik maken van afwijkende, foutieve css, is gekozen voor 'conditional comments': code die alleen door Internet Explorer is te lezen. Hierdoor blijft de code voor fatsoenlijke browsers aan de w3c-standaard voldoen. Dit soort code verdwijnt in snel tempo, omdat ook Microsoft zich met ingang van Internet Explorer 9 eindelijk aan standaarden houdt.

Tabellen worden alleen gebruikt, waar ze voor bedoeld zijn: voor de weergave van tabulaire gegevens, niet voor lay-out. Hier is een enkele uitzondering op, maar dat wordt bij het betreffende voorbeeld vermeld. Nergens levert het gebruik van (elementen van) een tabel problemen voor toegankelijkheid of zoekmachines op.

Iets gevonden waar je wat aan hebt? Mooi. Als je je waardering wilt uiten, maak dan een donatie over aan War Child Nederland, een organisatie die kinderen uit oorlogsgebieden helpt hun trauma's te verwerken. Of - nog beter - wordt donateur:

Naar site van War Child Nederland